Как да предпазим лаптопа си от прегряване

Posted by Bulpc.com in Преносими компютри on December 8, 2013 with No Comments

прегрял лаптоп

Прегрял лаптоп?

Един от най-често срещаните проблеми, с които се сблъскваме при поддръжката на лаптопи е прегряването. То може да доведе до сериозни последици като изгаряне на важен компонент. В случай, че нямате гаранция, следва да си изберете наистина добър сервиз и сума, равняваща се на една трета от стойността на машината ви.

За да избегнете този кошмар е нужно да промените начина, по който използвате лаптопа си. Въпреки технологическият напредък, който постигна човечеството в последните години, лаптопът далеч не е идеалното устройство заменящо настолният компютър. Колкото и да е скъп, той се нуждае от охлаждане, което не получава, когато го ползвате в леглото си. Затова избягвайте да го правите, защото така блокирате изходите за охлаждане.Ако все пак настоявате да го ползвате докато сте полегнали, уверете се, че сте му дали шанс “да диша”.

Друг срещан проблем, е замърсяването на хардуера ви с прах, което неминуемо довежда до увеличаване на температурата в конфигурацията ви.

Почиствайте профилактично лаптопа си

Най-добре това да става в сервиз от хора, които знаят какво правят. Ще се учудите, ако ви кажем какво сме намирали в потребителските машини, които поддържаме. Като се започне от пуканки и се стигне до косми, все неща причинили прегряване.

При ежедневна употреба, не поставяйте лаптопа директно върху бюрото. Използвайте две книги в краищата като подложка. Така допълнителните изходи са свободни да охлаждат видеокартата ви, която е основния компонент повишаващ температурата, особено когато я натоварвате с игри или приложения за видео обработка. Ако книгите не ви се струват добра идея, какво ще кажете за четири капачки в краищата. Въпреки че повдигат съвсем малко от повърхността, доказано намаляват системната температура. Понякога тези тънкости не помагат. Ако лаптопа ви е от ниско бюджетния клас или просто с лоша структура за охлаждане, ще се наложи да си закупите охлаждаща поставка. Тя се свързва чрез usb и по този начин захранва допълнителният вентилатор в нея. Срещу скромна сума удължавате многократно живота на лаптопа си.

лаптоп прегряванеЗадължително проверете дали функцията в биоса ви “auto shutdown” е включена. Тя предотвратява прегряване, като изключва системата при достигане на максимално допустимата температура. Съществуват и софтуерни решения, които могат да ви помогнат. Повечето себе уважаващи се производители предлагат подобни програми на сайтове си.

Създадохме списък с критерии, които определят дали лаптопа ви е уязвим от дефектиране след прегряване.

- вашият лаптоп има вентилационни отвори само под корпуса;

- вентилационната система на лаптопа ви е прекалено шумна;

- лаптопът ви е от нисък клас;

- имате модел, базиран на старият Intel Pentium 4 процесор.

- притежавате лаптоп, базиран на AMD процесор. Всеизвестен факт е, че мобилните платформи AMD са зле адаптирани настолни технологии. Интересен факт за ATI/AMD е, че техните мобилни графични карти са по-ефективни, економични и надеждни от тези на NVidia;

- Серията на Nvidia – “GeForce 8xxx” e изключително несполучлива. Ако сте закупили лаптоп с такава видео карта, бъдете изключително внимателни. Дори и видеокарта на ATI, при евтина охладителна система и сериозно натоварване може да дефектира;

Охлаждаща подложка може да намерите при партньорите ни от Donsoft !

Tags: , ,

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Back to Top

Онлайн поддръжка и изчистване на вируси от bulpc.com Elenkov.net - изработка на сайтове и поддръжка