Почистване на лаптоп

Posted by Bulpc.com in Преносими компютри on December 6, 2013 with No Comments

Важно ли е Редовното Почистване на Лаптоп?

как да почистим лаптоп от прах

Лаптопите са фини устройства, които обаче могат да работят безупречно дълги години при правилна употреба и поддръжка. Това включва редовна преинсталация на операционната система, избягване на мокрене, удари и изпускане, както и често почистване. Професионалното почистване на лаптопи е изключително важно за тяхното функциониране, а липсата му често води до скъпи за отстраняване проблеми.

Защо Почистването на Лаптопи е Важно?

почистване на лаптоп

Охладителните системи на голяма част от лаптопите са създадени така, че да засмукват въздуха около устройството и да го прекарват през компонентите – най-вече през процесора и радиатора. Въздухът отнема от топлината на частите, след което излиза от другия край на панела. Понеже лаптопите са преносими компютри, те функционират в най-разнообразни среди и засмукват различни частици, включително прах, компонентите на тютюневия дим, песъчинки и други. Тези частици създават плътна преграда, която пречи на въздуха да влиза в и да напуска лаптопа. Тогава процесорът и другите компоненти се нагряват до момента, в който се включва вградената защита от прегряване и лаптопът се изключва. Дори и да не се случи при първите няколко изключвания, рано или късно някоя от частите (в най-лошия случай процесорът) няма да издържи на шока от внезапното изключване и ще изгори.

Как се Извършва Почистването на Лаптоп?

Някои потребители (а и специалисти) смятат, че почистването на лаптоп без той да се разглобява е достатъчно за да се избегне прегряване и изгаряне на части. Така лаптопът се „продухва“ с помощта на специални компресори или частиците се изсмукват. Това решение не може да се нарече дългосрочно, защото не премахва всички частици от вътрешността на лаптопа. По-добрият вариант е устройството да се разглоби, което дава възможност на специалистите да извърша фино почистване и да премахнат всички частици и прашинки, а също и да сменят термоконтактната паста на процесора.

почистване на лаптоп от прах

С други думи, важността на редовното почистване на лаптопа е от изключително значение, а липсата му често се оказва фатална за устройството ви. Прегряване в резултат на нефункционираща охладителна система поражда опасност от изгаряне на различни части, включително на твърдия диск, което от своя страна води до нуждата от скъп ремонт и загуба на информация.

Tags: , ,

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Back to Top

Онлайн поддръжка и изчистване на вируси от bulpc.com Elenkov.net - изработка на сайтове и поддръжка